Mi is pontosan a Fitoterápia?

1315
HOZZÁSZÓLÁS:

„Olyan tiszteletreméltóak, mint a teremtés, sőt, öregebbek, mint a Nap, a Hold vagy a csillagok, amelyeket a negyedik napon teremtették, míg a növényeket a harmadikon.” – így dicsérte William Cole angol lelkész a XVI. században a gyógyító növények, virágok és gyökerek erejét.

A gyógynövények fontosak voltak a középkori emberek számára: Hittek mágikus erejükben, és erőt, egészséget, jó közérzetet reméltek tőlük.
Mindez a korabeli irodalomban és színdarabokban is tükröződik, pl. William Shakespeare Macbeth című művében a boszorkányok varázsitalokat főztek különböző gyökerekből és növényekből, hogy befolyásolhassák a testet vagy lelket.

A középkori tudósok már szisztematikusan vizsgálták a növényi orvosságokat. Főleg a kolostorokban, ahol a szerzetesek füves-kerteket telepítettek, és figyelték, milyen hatást gyakorolnak a növények a különböző betegségekre és panaszokra.

Növényi gyógyítás – Az egyik legősibb gyógyító elv

Az első növényi orvosságok leírása kb. négyezer évvel ezelőtt keletkezett. A növényi gyógymódok szinte minden kultúrában, a kínaiaknál, indiaiaknál, egyiptomiaknál, görögöknél, rómaiaknál vagy a sámánok természetes orvoslásában szerepet játszottak.

Az évezredek során így hatalmas tapasztalati tudás jött létre, amit számtalan generáción keresztül adtak tovább.

Egy ilyen régi és elterjedt gyógyító elvben kell, hogy legyen valami még akkor is, ha a modern természettudomány legújabb módszereivel ma már kritikusan vizsgálja a növényi orvosságokat. Ennek során sok esetben kiderül, hogy számos alkotórészük hatása természettudományos módszerekkel igazolható.

Gyengéd és biztos hatás:

A növényi gyógyászat – szakszóval fitoterápia – népszerűségét gyengéd, természetes és állítólag minden mellékhatást nélkülöző hatásának köszönheti.
A növényi orvosságoknak a legtöbb esetben valóban sokkal szelídebb a hatása, mint a szintetikus gyógyszereké. Míg ez utóbbiak többnyire csak egy vagy két hatóanyagból állnak, addig a növényi szerek olyan finoman összehangolt anyagkeverékek, amilyet a világ egyetlen gyógyszerésze sem lenne képes laborban előállítani.

A különbséget leegyszerűsítve így lehetne leírni: A szintetikus hatóanyagokkal a szervezetet szabályosan bombázzák, ezek gyorsabban és hirtelen hatnak, de lényegesen több mellékhatással járnak.

A gyógynövény készítmények lassabban és gyengébben hatnak, viszont elviselhetőbbek!

Fenyegető, akut betegségek esetén alapvető fontosságú a „vegyi tagló” gyors hatása. Az enyhébb panaszokkal járó krónikus betegségek ezzel szemben gyakran jobban kezelhetők növényi orvoslással… És természetesen a kisebb beavatkozással járó fitoterápia gyerekek számára is kiválóan alkalmas.

Mindazonáltal téves következtetés lenne úgy tekinteni, hogy a növényi orvosságok általában mellékhatásoktól mentesek lennének. Vannak olyan növényi mérgek, mint pl. a nadragulyában lévő atropin, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek. Az ilyen anyagok, persze speciális feldolgozást követően, terápiás célokra is alkalmazhatók.

A fitoterápia hosszú hagyománya:

A növényi gyógyászat hosszú történelemre tekinthet vissza.

Az ősi Kínában és Indiában már több mint négyezer éve készültek növényi orvosságok. Később az ókori és középkori gyógyítók, mint pl. Hippokratész, Plinius Galenus, Hildegard von Bingen és/vagy Paracelsus is felhasználták a különböző növények gyógyító erejét.

A fitoterápia ma újból nagyon kelendő: A világ lakosságának háromnegyede alkalmaz gyógynövényeket kísérő vagy egyedüli gyógymódként. A mi nyugati természetgyógyászatunk körülbelül háromszáz növényt használ terápiás célokra.

1315
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]