Bővebben a böjt technikai kivitelezéséről

1303
HOZZÁSZÓLÁS:

A böjt- vagy részleges böjtnap a szervezetre pontosan akkora hatást gyakorol, ami ekkorra szükséges a reaktív heti rezgés, a heti ritmus kialakulásához. Az ingernek azonban elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a szervezetet szabályozásra serkentse.
Mindez akkor következik be, ha a megszokott tápanyagadagnak csak a felét fogyasztjuk el, az energiabevitel pedig legalább 1000 kalóriára (4200 Joule-ra) vagy kevesebbre csökken.

Amennyiben az inger a testi folyamatokra korlátozódik, teljesen mindegy, melyik napon tartunk böjtöt!

A szervezet reaktív rezgése ezek után a választott naphoz kötődik, és a böjt következetes folytatása esetén a rezgés fennmarad.

Természetesen, ha úgy érezzük, hogy a kialakult gyakorlat és a belső hajlam miatt mégis jobb lenne áttérni a pénteki napról a szerdai böjti napra, nincs semmi akadálya.
Ilyenkor a ritmus rövid időn belül alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

Sokunk számára biztosan kézenfekvő, hogy azt a napot, amelyen kevesebb táplálékot veszünk magunkhoz,   lehetőleg megsokszorozott szellemi tartalommal töltsük ki. Az ezekhez a jelenségekhez kapcsolódó megfigyeléseiről több böjttel foglalkozó orvos részletesen írt, köztük Ottó Buchinger is. Ő arról számol be, hogy a böjt gyógyító hatása fokozottan érvényesül, ha a kalóriabevitel mechanikus csökkentése intenzív belső ráhangolódással párosul.

A kényszerű éhezés például önkéntes böjtté szelídül.

A böjt technikai kivitelezése nagyon egyszerű:

Reggel és este együnk kicsit többet. délben azonban tudatosan csak sovány böjti ételt fogyasszunk (pl.: leves és zöldség).

Természetesen böjtöt jól összeválogatott ételekkel is lehetne tartani, de az már nem az igazi, ugyanis a test és a lélek elérni kívánt összhangja ebben az esetben nem juma szerephez.

A hetente gyakorolt részleges böjtöt az egészséges emberek szinte korlátozás nélkül alkalmazhatják, de azért érdemes igazodni az egyházi előírásokban is javasolt életkorhoz miszerint a kötelező böjt csak a 21 és a 60 év közöttiekre érvényes.

Az 1966-ban a római katolikus egyházban életbe lépett „új bűnbánati rend” szerint csak a nagypéntek és a hamvazószerda számít böjti napnak. Ezzel a rendelkezéssel sok ember életében véget is ért a böjti napon alapuló hétnapos rezgés folyamatossága.

1303
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]