Homeopátia – Középpontba az egészség

1304
HOZZÁSZÓLÁS:

A homeopátia fogalma görög eredetű, és szó szerinti fordításban ezt jelenti: homoin = hasonló, pathos = szenvedni. Annyit jelent, mint „hasonlóval gyógyítani”, és az allopátia ellentéte, ami az ellentétes hatással gyógyít.

Mit is jelent ez?

Samuel Hahnemann (1755- 1843) német orvos és gyógyszerész 1790-ben úttörő felfedezést tett. Egy önmagán végzett kísérlet során kínafakérget vett be, amit akkoriban a malária elleni szerként használtak. Ezután, noha egészséges volt, a malária tüneteivel megegyező szimptómákat tapasztalt.

A mesterségesen előidézett betegség csak néhány óráig tartott, de mindig újból és újból fellángolt, amikor újból bevette a kínafakérget. A homeopátia nesztora (görög eredetű szó, jelentése egy adott bölcsességen belül a legnagyobb) egy új gyógymód után kutatva számos más anyagnak a testre gyakorolt hasonló hatását is vizsgálta.

A sok, önmagán végzett kísérlet során mindig hasonló eredményekre jutott: bizonyos gyógyszerekkel egy bizonyos betegség jellemző tüneteit volt képes előidézni. Ebből azt a jelentős következtetést vonta le, hogy egy szer akkor illik egy beteghez, ha az egészségeseknél ahhoz hasonló betegségtüneteket idéz elő, mint amilyenekben a beteg szenved.

Az egész áll a középpontban (holisztikus elv), nem a tünetek

A fitoterápia és más kultúrák, pl. a hagyományos kínai orvoslás gyógymódjai mellett a homeopátia, mint holisztikus gyógyászat, nagyon fontos szerepet tölt be a természetgyógyászatban, és határozottan elkülönül a természettudományos orvoslástól. A homeopátiának valójában nagyon kevés köze van a természettudományos orvoslás szokásos kezelésmódjaihoz.

Már megközelítésükben, tehát az ember és a betegségek szemléletében is jelentős különbségek vannak. Míg a modern műszeres orvostudomány főleg technikai vívmányaival – a laborvizsgálatokkal, a röntgenes eljárással, az endoszkópos szervi vizsgálatokkal – él és az ember vizsgálata során inkább a tünetekre koncentrál, addig a homeopátia az egészre figyel.

A vizsgáló az egész embert testi-szellemi-lelki egységében szemléli. A technikai segédeszközök, a labor- és a röntgenvizsgálatok alárendelt szerepet játszanak. A homeopata tehát az egész embert veszi szemügyre, arckifejezését, testtartását, bőrét, mozgását, gesztusait és sok más egyebet. Ezenkívül meg akarja ismerni a történetét, lelki, testi és szociális közérzetének minden részletét, amelyek aktuális állapotához vezettek.

Nem a betegség, hanem a „beteg ember” számít:

A jó homeopaták különösen jó megfigyelőképességgel rendelkeznek!
Fel kell ismerniük egy betegség finom megnyilvánulásait, gyakran lappangó jeleit. Ehhez a beteg szemléletének analitikus képességére, valamint a tünetek gondos regisztrálására és kiértékelésére van szükség.

A homeopátiás orvos vagy gyógyító szakember elsősorban nem arra törekszik, hogy betegségdiagnózist állítson fel, tehát a vizsgálat végén a „diagnózis” rubrikába feljegyezze, hogy „húgyúti fertőzés” vagy „allergiás nátha”.
A betegség helyett a beteg emberre irányítja figyelmét. Ahogyan a beteg általános közérzete megnyilvánul, az a homeopátiás betegségfelismerés fontos része, és többnyire ez dönt a megfelelő gyógyszerek kiválasztásáról.

A beteggel folytatott beszélgetés, a kórelőzmény felvétele, valamint a test szemlélete és vizsgálata tehát a homeopátiában rendkívüli jelentőséggel bír. Ennek megfelelően terjedelmesek az ún. anamnézisívek: azok a kérdőívek, amelyeken sok kérdés szerepel, és minden tünetet lejegyeznek.

Mindezeknek a kérdéseknek, amelyeket ilyen részletességgel a szokásos természettudományos orvoslásban sohasem tennének fel, egy a céljuk: lehetővé kell tenniük a homeopata számára, hogy az előtte ülő személy egyéni megjelenését felmérje és megértse. Miért és milyen – külső és belső – feltételek között szenvedett az illető személy „életereje” olyan zavart, hogy végül megbetegedett? Nem az „objektív leletek” felmérése, hanem a „szubjektív észlelések” gyűjtése képes a legjobban megrajzolni a betegség képét és a homeopata számára egyértelművé tenni, hogy a beteg „tulajdonképpen”, tehát „okozatilag” miben szenved…

1304
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]